Schrijf U in op de 'Opvoeden met een Missie' mailing lijst. Ik heb net zo'n hekel aan spam als dat u dat heeft. Uw email adres zal enkel gebruikt worden voor deze mailing list en zal niet verkocht worden aan derden.

Schrijf U in op de "Opvoeden met een Missie" Mailing lijst

Wednesday, November 23, 2005

Overdaad schaadt

Zo luid inderdaad het oude spreekwoord. Niet weer dat cliché zult U denken. Maar waarom is het een cliché? Omdat het gewoon domweg waar is. Om kinderen respect en waardering bij te brengen voor de spullen die ze hebben is het van belang om te zorgen dat er geen overdaad van dergelijke spullen aanwezig is. Natuurlijk is er niets mis mee om uw kind af en toe eens lekker te verwennen. Maar als het structureel wordt dan verliest het zijn waarde.

Twee is niet dubbel zo leuk als één. Sterker nog soms is het beter om te zorgen dat er maar één is in plaats van twee. Uw kind zal bijvoorbeeld heel veel plezier kunnen beleven aan een computer spel. Dat plezier zal exact gelijk blijven wanneer u tegelijkertijd twee spellen voor hem of haar koopt. Mocht u toch te veel geld hebben om uw kinderen lekker te verwennen, wees dan creatief en koop twee verschillende dingen. Koopt u zelf één of meerdere boeken terwijl u nog drie onuitgelezen boeken in de kast hebt staan?

Het mooiste voorbeeld dat ik u kan geven is een ervaring die ik zelf enige jaren geleden heb mogen beleven. Mijn stief zoontje werd drie jaar oud. De hele familie was uitgenodigd en er waren cadeaus in overvloed. Het was een beetje traditie in mijn voormalige schoonfamilie om elkaar de loef af te steken door het grootste cadeau te kopen voor het kind. Ze probeerde zo gezegd de liefde van het kind te kopen. De ene kwam binnen met een gigantisch cadeau, de anderen keken hem vuil aan omdat hun presentje niet meer het grootste was. Zo ging het even door totdat mijn toenmalige schoonzus binnen kwam. Kenneth, mijn stief-zoontje, rende naar de deur om haar uitbundig te begroeten. Van haar kreeg hij een set kleur potloodjes. Dit was overduidelijk het kleinste, goedkoopste en simpelste cadeautje wat Kenneth die dag in ontvangst had mogen nemen. Vol enthousiasme ging hij vervolgens met de kleurtjes aan de gang. De hele avond was hij bezig met tekenen en vol trots liet hij aan zijn tante zien hoe goed hij al kon schrijven terwijl de grote cadeautjes in de hoek stonden en de overige familie leden elkaar beteuterd aan keken.
Liefde en respect kun je niet kopen maar wel verdienen door je omgang met het kind. De vreugde van een kind wordt niet bepaald door de grote of prijs van het cadeau maar boven al door de persoon die het geeft. Door zorgvuldig te bekijken wat een kind echt leuk vind geef je hem of haar iets waar die echt wat aan heeft.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home